Η ΤΗΝΟΣ
Η Τήνος ανήκει στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων, και είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί. Βρίσκεται ΝΑ της Άνδρου και ΒΔ της Μυκόνου
(Έκταση 195 τ.χλμ.- Απόσταση από Πειραιά 86ν.μ,από Ραφήνα 64 ν.μ) Κάτοικοι 9.701 Οικισμοί 52
Ένα νησί με μεγάλη ιστορία. Το όνομά της το χρωστά στον πρώτο οικιστή της, τον Τήνο ή προέρχεται από την φοινικοσουμερική λέξη Tannoth που σημαίνει ερπετό..
Άλλα ονόματα που της αποδίδονται είναι Υδρούσα, λόγω των πολλών νερών που είχε και Οφιούσα, επειδή στο νησί υπήρχαν πολλά φίδια.
Ο προστάτης της Τήνου ήταν ο θεός Ποσειδώνας και εκείνος για να την προστατέψει από τα πολλά φίδια έστειλε ένα σμήνος πελαργών και την απάλλαξαν.
Όπως έδειξαν οι ανασκαφές ήταν κατοικημένη την Εποχή του Χαλκού και σε όλη την περίοδο του Κυκλαδίτικου πολιτισμού. Σε όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας, όπως και σήμερα, ήταν φημισμένη για το μάρμαρο της και στο νησί υπήρχε παράδοση λιθογλυπτικής.
Το νησί κατοικείται από τα πανάρχαια χρόνια. Σαν πρώτοι κάτοικοι αναφέρονται οι Φοίνικες ή οι Πελασγοί και αργότερα κατοικήθηκε από Ίωνες.
Στο νησί έχουν βρεθεί μυκηναϊκοί τάφοι, ενώ πολλά ευρήματα τοποθετούνται στη γεωμετρική εποχή.
Τήνος το νησί των Κυκλάδων που στο πέρασμα του χρόνου κατάφερε να διατηρήσει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Το ιερό νησί της Ορθοδοξίας με τον επιβλητικό ναό της Μεγαλόχαρης,που υποδέχεται χιλιάδες προσκυνητές.
Οι περιηγητές την αποκαλούν όμορφη νύφη των Κυκλάδων,γιατί πέρα από την φυσική της ομορφιά παρουσιάζει μια εξαιρετική Αιγαιοπελαγίτικη Αρχιτεκτονική στα μοναδικά χωριά της, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Βωλάξ με το σεληνιακό τοπίο και τους ιδιόρρυθμους ογκόλιθους που θεωρείται μοναδικό φαινόμενο σ’όλο τον κόσμο.
Οι περιστερώνες της Τήνου αποτελούν μοναδικά δείγματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής. Παρόλο που σε πολλά νησιά των Κυκλάδων συναντάμε περιστερώνες, αυτοί της Τήνου ξεχωρίζουν για τη μεγαλοπρέπειά τους και την ιδιαίτερη κατασκευή τους.
Σε όλο το νησί υπάρχουν περίπου 1000 περιστερώνες. Οι παλαιότεροι κτίστηκαν από τους Ενετούς. Oι περισσότεροι όμως είναι κατασκευές του 18ου και 19ου αιώνα.
Οι κτίστες των περιστερώνων με φαντασία και ταλέντο δημιούργησαν πραγματικά “κτιστά κεντήματα”, καθώς στόλισαν τις κατοικίες των περιστεριών με περίτεχνα και καλαίσθητα σχέδια.
Ο ΠΥΡΓΟΣ
Ο Πύργος (οφείλει την ονομασία του σε έναν βενετσιάνικο Πύργο, όπως αναφέρεται σε έγγραφα του 16ου αι.), κρυμμένο ανάμεσα σε βουνά,είναι το μεγαλύτερο χωριό της Τήνου. Βρίσκεται σε απόσταση 30 χλμ. από τη Χώρα, είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά του νησιού και ένα από τα γραφικότερα των Κυκλάδων. Η αρχοντική του ομορφιά, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και η αυθεντικότητα των τοπίων του, του προσδίδουν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Τα κατάλευκα σπίτια του Πύργου είναι στολισμένα με μαρμάρινα υπέρθυρα και σκαλοπάτια.
Ο Πύργος γνώρισε οικονομική και καλλιτεχνική ακμή κατά τον 18ο, τον 19ο και τις αρχές του 20ού αι., χάρη στη ναυτιλία, το εμπόριο και, κυρίως, την εκμετάλλευση των μαρμάρων της περιοχής.
Πατρίδα κορυφαίων καλλιτεχνών (Χαλεπά,Φιλιππότη,Λύτρα,Γαίτη,Δούκα του μουσουργού Νίκου Σκαλκώτα κ.α)
αλλά και πλήθος ανωνύμων, οι οποίοι διατηρούν την παράδοση ως σήμερα.
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς γεννήθηκε στον Πύργο το 1851 και έχει αναγνωρισθεί ως ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους Έλληνες γλύπτες. Το σπίτι όπου γεννήθηκε έχει μετατραπεί σήμερα σε μουσείο και περιλαμβάνει έργα του, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα.
Στην Χώρα λειτουργεί Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά που εκθέτει πολλά από τα έργα του.
Το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών, στεγάζει συλλογή έργων τοπικών ζωγράφων και γλυπτών. Το Μουσείο φιλοξενεί κυρίως έργα γλυπτικής από παλαιούς και εν ζωή Τήνιους καλλιτέχνες.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Νεκροταφείο του χωριού με τις χαρακτηριστικές διακοσμημένες πλάκες, οι δύο ενοριακοί ναοί Άγιος Δημήτριος και Άγιος Νικόλαος, καθώς και η Σχολή Καλών Τεχνών, τριετούς φοίτησης που δέχεται σπουδαστές απ’ όλη την Ελλάδα.
Ο Πύργος, τα Πλατειά ο Βεναρδάδος η Μαρλά, και ο Μαμάδος αποτελούν την Κοινότητα Πανόρμου, που είναι μέλος του Εθνικού Δικτύου Παράδοσης Πολιτισμού και Κοινωνικού Βίου TΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ.
Στα Δ του χωριού, 3 χλμ, απλώνεται ο γραφικός όρμος Πάνορμος, (όπου βρίσκονται και τα δωμάτια μας)με σταθερή τουριστική ανάπτυξη η οποία δεν έχει καταφέρει να επηρεάσει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα.
O τόπος προσφέρεται για ατελείωτο κολύμπι στις γύρω παραλίες(Αγία θάλασσα,Καβαλουρκό,Ρώχαρη) για καλό φαγητό και για ακούραστους πεζοπόρους(αμέτρητα παλιά μονοπάτια) γενικά είναι ο ιδανικότερος τόπος για ανθρώπους που αναζητούν την ηρεμία.